2040-től a britek csak e-autók eladását engedélyeznék

Már a 2040-es határidő előtt megpróbálkoznak Nagy-Britanniában a dízeles autók számának csökkentésével. Lehet, hogy az érintett kocsik tulajdonosai valamilyen támogatást kapnak autójuk lecseréléséhez.
2040-től csak e-autók

A britek 2040-től leállnak a dízeles és benzines autókkal, és megtiltják ezeknek az értékesítését. A bejelentett terv a brit kormány a brit kormány szélesebb körű, összesen 3 milliárd font (több mint ezermilliárd forint) költségvetéssel előirányzott több évtizedes környezetvédelmi programjának része. Az intézkedés elsődleges célja, hogy 2040-től csak elektromos, illetve hibrid üzemű autók kerülhessenek forgalomba Nagy-Britanniában. A brit kormány a különösen szennyezőnek tartott dízelautók számát már az átmeneti időszakban is csökkenteni kívánja. Hamarosan konzultáció kezdődik egy olyan kompenzációs rendszer esetleges kidolgozásáról, amelynek alapján a dízelüzemű autók tulajdonosai költségvetési vagy önkormányzati támogatást kapnának járműveik lecseréléséhez. Ez a program már 2020-tól elkezdődött.

Az éghajlat és az ott élők védelmét szolgálná ez a program. Különösen London szenved a légszennyezéstől. A város az EU levegőszennyezési határértéket gyakran meghaladja. Sadiq Khan a város akkori polgármestere azt nyilatkozta, hogy gyilkos a levegő Londonban. Ezt az eredmény mutatta az is, hogy egyre jobban növekedett az asztma a gyerekek körében. A motorok égési folyamat közben ártalmas nitrogén oxidokat bocsát ki, amely a szív-és vérkeringést is befolyásolja. Jelentősen nő a dízelmotorok egyéb szennyezőanyagai okozta megbetegedések és halálesetek száma.

A BMW német autógyár nem sokkal a kormányzati tervek ismertetése előtt bejelentette, hogy 2019-től elkezdte a népszerű Mini modellek elektromos változatának gyártását Oxford mellett működő üzemében. Az elektromos motorokat Németországban gyártják majd, és onnan szállítják az angliai összeszerelő üzembe. A BMW tulajdonában lévő cég évente 360 ezer Minit állít elő. Nemrégiben a francia kormány is bejelentette, hogy 2040-ig megtiltja az új benzin- és dízelüzemű autók franciaországi értékesítését.

További zöld hírek itt!

Kapcsolódó cikkek

Suzuki Vitara teszt

Suzuki Vitara teszt – Okosabb és két lézerrel érzékel

Új színek, új motor és okosítás - ez jellemzi az új Vitarát

Citroën Berlingo teszt

Új Citroën Berlingo teszt – 28, 750, 1050 és 4000

Megérkezett az új Citroen Berlingo, öt és hét üléssel is elérhető

Ford Transit Custom

Személyautós kényelem és felszereltség – Ford Transit Custom

Kényeztetés és teher szállítás, mindkettőt tudja a Transit