SsangYong Tivoli DLX 1.6 XGI – Az első építőelem

A SsangYong választékának az alapköve a suv piac robbanását kihasználó Tivoli, amelyre épül a nagyobb testvére, az XLV. Jó kiindulási alap a koreai?
SsangYong Tivoli teszt

A kétszínű fényezés és a fiatalos forma figyelem mágnesként működik, a hátsó lámpatestek vörös ívei sötétben különösen jól néznek ki. Jelvénycserét nyugodtan lehetne csinálni a SsangYonggal, mert más márkajelzéssel is jól működne a forma. A dizájnereknek arra is volt idejük, hogy az apró részletekre figyeljenek, például gumi bevonatot kapott a tetőantenna, ezen felül spirál fut végig rajta.

A formatervről könnyen át lehet kötni az futóműre, a kapcsot a 18 colos keréktárcsák jelentik, a vékony peremű gumikkal. Az autó rugózása feszes, de semmi rázást, extra kényelmetlenséget nem okoztak a vékony oldalfalú abroncsok. Néhány száz métert mentünk az autóval földúton, ennyit kockáztattuk csak a tárcsák épségét, a rugózás egyébként vastagabb peremű abroncsokkal tökéletes lehet.

Ötletes az utastér, a váltó mögötti pohártartók oldalát gumibütykökkel látták el, így fogja a palackot és egy kézzel lecsavarható róla a kupak. (A Škoda lehet, hogy innen csente az általa is használt megoldást.) Az ajtók oldalzsebe jól használható, kényelmesen elfér benne az 1,5 literes üveg. A műszerfal színvilága hat színben változtatható, ez a megoldás valószínűleg a Halálos iramban filmek által gerjesztett tuning őrületnek is köszönhető. A közepén elhelyeztek egy kis kijelzőt, amely az átlagfogyasztás és szokásos adatok mellett azt is mutatja, hogy álló helyzetben miként állnak az első kerekek. Ez parkolóhelyi manőverezéskor hasznos.


A nagy felületű külső tükrökben jól látható a mögöttünk lévő forgalom, a gondot az általuk keltett szélzaj okozza, ami autópálya tempónál zavaró. A másik probléma inkább kényelmetlenség: az első-hajtású modellnél a csomagtartó pereméről kb. harminc centi mélyre kell leereszteni a pakkot. A mélység miatt, a lehajtott hátsó üléseknél tíz centis szint különbség van a csomagtér alja és a síkban lévő ülések között.
Ez a gond a 4×4-es kivitelnél már eltűnik, ott viszont valamivel kisebb lesz a csomagtartó mérete. Tesztautónk 423 literes pakktere a kategória élvonalába tartozik. A csomagtartó oldala sík felületekkel határolt, a gumis tároló oda is jutott, ezen felül négy kampó is található az aljában.


A koreai tervezők beletették a munkát a belsőbe is. Elsőre elég gyilkosnak látszanak a piros bőrburkolatok, de élőben sötétebb a bőr színe és a feketével jól harmonizál. Kiváló az általános minőség és az összeszerelés is, mert zörgésmentes az utastér.
Az első ülések háttámláján és a csomagtartóban is gumis rögzítőket találni, amelyek nagyon kreatívak és használhatók. Az autó beltere igényes, gumírozott anyaggal bélelték az összes tároló belsejét, még a tükör fölött lévő szemüvegtok is kapott a puha anyagból. A tetőkárpit fekete, hogy minden passzoljon, még a napellenző is feketében pompázik. Ezt jól feldobták a sötét pirosban pompázó bőrbetétek, amik a műszerfalra, ajtókra és az ülésekre került. A középkonzolról és a váltó előtt lévő USB és HDMI csatlakozókból is látszik, hogy friss az autó. A műszerfal közepén hét colos érintőképernyő található.


Az erőművek friss fejlesztések, a hírek szerint a Mercedesnek és az Ausztriában működő AVL motor és hajtás fejlesztőcégnek a szaktudását is használták. Az 1,6 literes benzinesből 128 lóerőt préseltek ki, ez a lóerőszám hatezres fordulaton jelentkezik. Ez jól jellemzi a négyhengeres karakterét, a tempós haladáshoz forgatni kell, a fogyasztást növelte a Minikből ismerős, Aisin gyártmányú hagyományos automataváltó.


Az autópálya és város keveréke tesztautónkban 10,2 literes étvágyat produkált, amit a kevés város és közút párosa 7,2-re vitt le, a teszt átlaga 8,9 literre jött ki.
Ez lejjebb vihető a hatsebességes kézi kapcsolású váltóval, mellette szóló érv, hogy a japán gyártmányú automata váltási simaságán, „gondolkodási” sebességén lehetne mit javítani.

A legújabb SsangYong hozza az iparágban ma elvárt dolgokat, könnyű és nagy szilárdságú acélokból épült a karosszériája, ezen felül gombnyomásra lehet változtatni a váltó és a kormány karakterisztikáját. A váltónál gazdaságos, sport és téli fokozat található, a kormány beállításai jól megkülönböztethetők, mert a sportos fokozatban sportautósan nehéz, közvetlen és keményen kell fogni. A váltónál ennyire élesen nem észlelhetők az eltérések, sport állásban azért gyorsabb reakció idő.

Benedek Attila

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4195/1795/1590 mm
Motor: 1597 cm3, 128 LE/6000, 160 Nm/4600
Gyorsulás (0-100 km/h): 11S
Végsebesség: 172 km/óra
Ár: 5 928 000 Ft (Alapár: 4 590 000 Ft)
Tesztautó: WAE Kft.

Kapcsolódó cikkek

Infiniti Q60S teszt

Infiniti Q60S teszt – A kupé japánul II.

Egy jó választás, ha nem a német kupékban gondolkodik

Toyota Prius teszt

Toyota Prius 1.8 Hybrid Executive – Takarékossági célszerszám

Szuper takarékos a Toyota negyedik generációs hibridje

Volvo V60

Volvo V60 - butik hotel, kerekeken

A Volvo V60, olyan mint egy hotel kerekeken.