Volvo XC60 T8 Inscription teszt I. – A feltűnés nélküli luxus

Mit tesz ön, amikor vágyik a prémium autóra, a minőségre, de a nem akar ”vetíteni” a kocsijával? Vesz egy Volvót, egy hibrid Volvót.
Volvo XC60 hibrid teszt

A fenti kérdést ki lehetne kibővíteni azzal, hogy mit tesz ön, ha nem akarja, hogy a prémium autóján keresztül azonosítsák a tahón közlekedő, egybe nyakú, kopasz ”állatokkal”, drogdílerekkel és más rossz hírű szakmát űző közlekedővel? A kérdés erős, de valószínűleg akadnak olyan prémium autó vásárlók, akiket a fentiek el tudnak téríteni a német hármastól.

A Volvo is beletartozik abba a néhány márkába, amely nyújtja nagyjából azt a minőséget és presztízst, mint a német trió. Mindezt kevésbé harsányan és feltűnően tálalva. Ezeknek a márkáknak az autóiban a visszafogottság vagy az esztétika a kulcs (Alfa Romeo), mert ez, az a tulajdonság. ami taszítja azt a réteget, amely a minél nagyobb feltűnés miatt vásárolja a német prémium járgányokat.

Ha valaki azt hiszi, hogy a tavaly az amerikai Év Autója címet nyert szabadidő-autót olcsón megveheti, azért mert svéd, az téved. Nagyot téved.

A hibrid hajtás, a magas szintű biztonság, a gesztenyebarna bőr kárpitozás, a pazar első komfort ülések és a jó felszereltség a Volvónál sem olcsó. Itt már jól látszik, hogy a prémium ligával van dolga a vásárlónak.

A németekre jellemző - minden apróságért pénzt kérni típusú hozzáállás – itt alig érhető tetten, mert felszereltségi csomagokban gondolkodik a Volvo, de egy területen találtunk bosszantó hozzáállást: a legfájóbb a BMW X3-as, Mercedes GLC konkurensben, hogy nem jár hozzá az a töltővezeték, amivel az utcán lehet tölteni az autót. Csak a 220 voltos, otthoni töltőkábel a széria, az utcai töltős összeköttetésért 300 ezer forintot kell fizetni.

Ez egy belépő szintű tölthető hibridnél valamennyire elfogadható üzletpolitika, de itt az autó alapára 21 millió forint… Ez az egy, amiért fekete pont jár az XC60 hibridnek, ezért sem tudtunk sok tapasztalatot szerezni a teljes elektromos módról sem.

A Volvo rendszere kevésbé kifinomult, mint például a Mitsubishi Outlander PHEV-jé, amelybe a robbanómotort csak áramtermelés céljából építették be és nem is kapcsolódik fizikailag a hajtásba.

Alacsony sebességnél, városi araszoláskor, az útközben és fékezéskor megtermelt elektromos energiát használja az autó. Ez azzal jár, hogy aki nem rendelkezik villanyautós tapasztalattal, az megdöbben vagy esetleg meg is rémül a hangoktól: kattogások, a trolibuszokhoz hasonló surrogás, sivítás-szerű hangok törnek elő a Volvóból. A legviccesebbek a gyalogosok reakciói, akik már csak akkor veszik észre, hogy közeledik a testes suv, amikor már csak pár lépésre található. Addig a hangját nem hallották, esetleg csak a troli hang tűnt fel vagy a gumik suhogása. Ilyen élményeket ad az XC60 hibrid verziója, lassú haladáskor. De nem csak ezért szerettük.

A zöld rendszám legfőbb előnye sokak szemében a díjmentes parkolás és a töltőpontokról elérhető ingyen áram, amikkel minimalizálni lehet a városi autózás költségeit. Esetünkben motiváció lehet a vásárlásra a dinamika is.

A hajtásban a kétliteres turbós benzinmotor és a villanymotor párosa dolgozik. Így jön össze a 407 lóerő és a becsült, kb. 500+ Nm nyomaték. Ez leírva száraznak tűnik, de javít a helyzeten az 5,3 mp-es százra gyorsulás. A zöldséggel járó nagy extra, az a dinamika és annak a tálalása, ez az ami nagyot üt.

Erről és az autó belsejéről itt olvashat.

Volvo XC60 T8 Inscription

Hossz/szél./mag.: 4688/1902/1658 mm

Motor: 1968 cm3, 320 LE/ 5700, 400 Nm/2200-5400+ villanymotor Σ=407 LE

Gyorsulás (0-100 km/h): 5,3 s

Ár: 26 588 000 Ft (Alapár: 21 074 000 Ft)

Tesztautó: Volvo Autó Hungária Kft.

Kapcsolódó cikkek

Volvo XC60 hibrid teszt

Volvo XC60 T8 Inscription teszt I. – A feltűnés nélküli luxus

A Volvo XC60 ölthető hibrid kivitelét teszteltük

Lexus UX

Lexus UX – Csak nőknek? Színre lépett Weisz Fanni

Megérkezett Magyarországra a Lexus UX, a japán luxus márka legkisebb suvja