25 km/h

Road movie, amin sokat nevettünk is.
25 km/h - tudtunk rajta nevetni is

A 25km/h - Féktelen száguldás című film remekül bemutatja milyen is az, amikor az amerikai motoros kalandtúra utáni szabadságvágy elér a német földekre. Az ADS Service jóvoltából a magyar mozikben is látható volt Christian és Georg zűrös testvéri viszonya.

A filmet az elismert német filmrendező, Markus Goller rendezte, aki már nem először nyúl hasonló alappal rendelkező történethez. A rendező 2010-es Friendship! című filmje és a 2017-es Simpel névre hallgató alkotása is 'road movie' kategóriába sorolandó. A német alkotó szívesen dolgozik ezzel az alappal, ami most egy testvérpár kapcsolatának az érzelmi hullámvasútján keresztül bontakozik ki.

A történet szerint, bepillantást nyerhetünk egy testvérpár elhidegült kapcsolatába, akik bár mindketten a szülővárosukban maradtak, mégsem találkoztak egymással 20 évig. A találkozás apropója apjuk temetése, aminek kapcsán újra egymásra talál a két testvér. A film során, a városvezető Christian és a szekrényeket készítő Georg mély, elhidegült tragikomikus elemekkel átszőtt kapcsolata elér egy olyan szimbolikus katarzist, hogy a fő karakterek végül úgy döntenek, hogy megvalósítják a nagy álmukat és elindulnak egy motoros túrára.

A motoros túra kiegészítéseként, a fiúk előveszik a 15 évvel azelőtt írt bakancslistájukat, amelyen egy sor olyan cselekmény, feladat, történés szerepel, ami meghaladja az átlagos kiruccanós terv megvalósítást. A tervnek, a rozsdás motoroknak és a kalandvágyó testvéreknek köszönhetően nézőként belecsöppenünk egy nem mindennapi kalandtúra kellős közepébe.

A jól megszokott hollywoodi road trippel szemben, a film eszközként alkalmazza a motoros szabadság eszméjét és voltaképpen a testvérpár fellélegzett kapcsolatának egy újabb megformáló attitűdjeként szolgál. A kalandos túra alatt, szépen lassan, de megnyílnak egymásnak az egykori jó viszonyt ápoló testvérek. A karakterfejlődések és a hétköznapi alappal szolgáló történet végül, egy európai szemléletű kommersz művet mutat be a jól ismert 60-as évek amerikai road trip élményeit felidézve.

Kapcsolódó cikkek

vespa, vespa történelem

Vespa szüzeknek – Darázs történelem, már túl a hetvenen

Az olasz robogó már jó ideje formatervezési ikon is

BMW C650 Sport,.C650 GT

BMW nagy robogók – Üzletemberekre hangolva

A gyorsan és stílusosan kell közlekedni

Honda X-ADV

Honda X-ADV – Az első többcélú motor

Amikor a motoroknál is megjelennek a suvok...