Hétüléses, nagycsaládos kedvezmény – Ki és hogyan juthat hozzá az ingyen 2,5 millióhoz?

Ahogy kihirdette a kormány a családvédelmi program autó támogatási részét, az érdeklődők ”megrohamozták” az autószalonokat. A témát körbe járó cikk sorozatunk első részében a feltételeket mutatjuk be.
Hétüléses autó

Kezdjük a legelején és a kötelező dolgokkal, amelyek ha nincsenek meg, akkor felesleges az igénylőlapot letölteni és álmodozni. Az veheti igénybe a nagycsaládosok kedvezményét, aki rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal, tehát személyautóra szóló jogsival. Fontos tétel még, hogy az igénylő ne legyen eltiltva a vezetéstől bíróság vagy szabálysértés által.

Ha nincs jogsi, akkor sem kell kétségbe esni: ha a házas vagy élettársának van, akkor az első feltétel már kipipálva. A másik elengedhetetlen feltétel, hogy három vagy több gyermek után kapjon az igénylő családi pótlékot. Ezért a felsőoktatási intézménybe járó diák már nem számít bele. Akkor is működhet a dolog, ha a ”legújabb” gyermek vagy gyermekek még csak csak az édesanyjuk hasában találhatók. A terhesség 12. hetétől, már az érkező új jövevény is beleszámít a gyermek létszámba. Ha a szülő egyedül neveli gyermekeit, akkor ő is igénybe veheti a 2,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást. Kizáró ok, ha az igénylő köztartozással rendelkezik vagy büntetett előéletű. Az autó tulajdonos három évig nem adhatja el a járművet és az üzemben tartói jogot sem lehet átruháznia. Kötelezettsége a kereskedőnek, hogy az autót el kell ellátnia a Családbarát Magyarország matricával, amelyet a tulajdonosnak a járművön kell hagynia három évig.

Az egész folyamat azzal indul, hogy le kell tölteni a hivatalos oldalról az igénylő lapot. A kitöltött, és a megfelelő igazolásokkal ellátott űrlappal be kell menni a legközelebbi kormány ablakba vagy a Magyar Államkincsárhoz. Ez a hivatalos rész indítása, a kérelmet elbírálják és értesítik a nagycsaládost, hogy elfogadták-e a kérelmét. Ez az egyik legfontosabb tétel, ugyanis amíg ez az papír nincs kézben, addig felesleges álmodozni az új autóról.

A papír megérkezése előtt már érdemes nézelődni, első körben a pénzügyeket kell megnézni, hogy a családi kassza mit bír el. A jogszabály úgy szól, hogy 2,5 millió forint a támogatás érhető el, ami maximum az autó vételárának az 50 százaléka lehet. A belépő szintet a Dacia Lodgy jelenti, amelyet ha rendesen felextráznak, akkor az ára átlépheti az ötmillió forintot. Az elérhető autókkal külön fogunk foglalkozni, mert a 2019. július elsejével indult program, 2022. december 31-ig tart és bővülni fog az elérhető autók száma.

Jelenleg valamivel hetven fölötti hétülésesből lehet választani, amelyek bőven ezer fölötti felszereltségi szinten és formában érhetők el. Ez a szám természetesen nőni fog, mert a vezérképviseletek látnak potenciált a 175 ezer nagycsaládban, amelyből kb. 40 ezer fog autót vásárolni az évek alatt. A lényeg, hogy ebben a cikkben az autókról nem szólunk, csak a feltételrendszert járjuk körül.

A rendelet jogilag elég jól körül bástyázott, elviekben nehéz kijátszani. Jó tudni, hogy a hétüléses autó megvételével járnak kötelezettségek is, amelyeket fentebb megemlítettünk. Ha közben a felek elválnak vagy valami miatt már nem jár nekik a támogatás, akkor azt időarányosan vissza kell fizetniük.

Benedek Attila

Fotó: Autógyárak és a szerző

Kapcsolódó cikkek

Hétüléses autók - Fajták és kategóriák

Hétüléses autók - Fajták és kategóriák

A nagycsaládos támogatásra jogosult autók fajtái

Hétüléses autó

Hétüléses autó – A hétüléses Seat Tarraco

A Seat Tarraco is versenybe száll a hétülésesek piacán.