Hogyan használd autóban az ózongenerátort?

Mire jó egyáltalán egy ózongenerátor? Mutatjuk.
Hogyan használd autóban az ózongenerátort?

Az ózongenerátor egy multifunkciós eszköz, amellyel nem csak a lakásokban, irodákban vagy rendelők várótermeiben találkozhatunk, de egyre gyakrabban az autómosóknál, autókozmetikáknál és autógumisoknál is, akik az ózonkezelés szolgáltatást felvették a palettájukra. Miért terjedt el ennyire az ózonos eljárás? Ennek járunk most utána.

Egy átlagos ember napi szinten legalább 2 órát tölt az autóban, mely gyakori használat során kívül-belül egyaránt szennyeződik. Ilyenkor rendszerint átporszívózzuk, valamint műszerfal ápolóval áttöröljük a műanyag felületeket, de az csupán a jéghegy csúcsa, amit a tiszta utastér érdekében megtehetünk.

A különböző textíliák magukba zárják a kórokozókat, amelyek nemcsak a kellemetlen szagokért lehetnek felelősek, hanem allergiát vagy akár súlyosabb légúti megbetegedéseket is okozhatnak. A megszokott, vegyszeres tisztítószerekkel azonban tartós eredményt nem lehet elérni.

Az autók belterének ózonos kezelése egyre népszerűbb a hagyományos, kizárólag felületi kezelésekkel szemben. Míg a vegyszeres eljárások során akár a szövetekben is kárt tehetünk, addig egy ózongenerátor, gáz halmazállapotának köszönhetően mélyrehatóan tisztítja, fertőtleníti és szagtalanítja a kárpitokat, sőt, még az autó klímarendszerét is átjárja, anélkül, hogy kárt tenne a tulajdonunkban. Percek alatt képes elpusztítani a vírusokat és baktériumokat, valamint az olyan apró élősködőket is, mint például az atka.

Kórokozóktól mentes utastér

Egy tiszta autóban már sokkal szívesebben utazunk, de a higiénia mellett az illatos légtér is egy fontos szempont a komfortos vezetésnél. A parfüm illatú autóillatosítókon túl, a klímaberendezések is sokat javíthatnak az aeroszolon, hiszen átforgatják az utastérben megrekedt levegőt. Nem is hinnénk azonban, hogy a látszólag tiszta, illatos és hűvös autónk szellőzőrendszerében mennyi baktérium és gombafaj élhet.

Mivel az autó klímája hideg levegőt áramoltat az utastérbe, a szellőzőrendszer belsejébe pára csapódik le, ami rendkívül kedvelt táptalaj a különböző kórokozók számára. A betegségeket okozó mikroorganizmusok a klíma működtetése mellett folyamatosan visszakerülnek az utastérbe, és olyan kellemetlen tüneteket okozhatnak, mint például a nyálkahártya irritáció, hörghurut, vagy allergia.

Ezeknek a valódi veszélyforrásoknak az ózonos fertőtlenítés segítségével szintén búcsút inthetünk! A 100%-ban vegyszermentes eljárás végleges megoldást nyújt az allergiások számára. Ráadásul ózongenerátorok használatával az autó fertőtlenítése pofon egyszerű folyamat. A tisztítás során nem kell megbontani a szellőzőrendszert, hiszen az ózongáz a legszűkebb helyekre is könnyedén eljut és egyenletesen fertőtlenít azt.

Az autónk klímarendszerének fertőtlenítését legalább évente egyszer, a tavaszi időszak kezdete előtt érdemes elvégezni. Az eljárás pár lépésben, könnyedén kivitelezhető:

  1. Parkolj le az autóval és dobj ki belőle minden szemetet.

  2. Helyezd el az ózongenerátort az utastér közepére.

  3. Húzd fel az összes ablakot, kivéve azt, amin keresztül a berendezés dugvilláját kivezeted.

  4. Indítsd el az autó belső légkeringetését.

  5. Állítsd be az ózongenerátor időzítőjét 30 percre.

  6. Ügyelj arra, hogy se ember, se állat ne tartózkodjon az autóban a kezelés időtartama alatt, illetve azt követően még 30 percig.

  7. Csatlakoztasd áramforráshoz a berendezést, majd kapcsold be.

  8. Csukd be az autó összes ajtaját.

  9. Miután a beállított kezelési időtartam letelt, az ózongenerátor automatikusan kikapcsol. Áramtalanítsd a készüléket, nyisd ki az összes ajtót, hogy megfelelően kiszellőzzön az autó.

Fontos, hogy az ózonos kezelés nem képes kiváltani a kárpit és szőnyegtisztítást, azokat érdemes külön elvégezni a nagyobb higiénia érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Mi történik, ha gázolaj kerül a benzines autóba?

Mi történik, ha gázolaj kerül a benzines autóba?

Azt mondják, igazán szórakozottnak kell lenni ahhoz, hogy nem megfelelő üzemanyagot tankoljunk. Nyilvánvalóan nem szándékosan, de olykor mégis előfordul ilyen hiba. De mi történik, ha a benzines autó gázolajat kap? Mi a helyzet fordítva?

Ford S-Max, Ford Galaxy

Ford S-Max és Galaxy Hybrid - A villamosítás megkezdődött

Hamarosan hibridként is elérhetők lesznek a Ford egyterűi.