Mitsubishi Outlander PHEV teszt – Változások az utastérben

Az elektromos autók egyik legjobb alternatívája a japánok tölthető hibridje, amely 4x4 hajtást, nagy csomagteret, 1500 kilós utánfutó vontatást és korlátlan felhasználhatóságot kínál.
Mitsubishi Outlander PHEV teszt

Az Outlander itthon sokat látott verziójának az átlagos külső mellett, az átlagos utastéri anyagok és az átlagos kidolgozás volt még a hibája. Szerencsére változtattak ezen és nem csak hajtásrendszert tették kifinomultabbá. Lényeges pont az ülések és a burkolatok anyagai, ahol komoly javulás tapasztalható.

A tesztautónkban jobb minőségű bőr került az ülésekre és a burkolatoknak is jobb a tapintása. A belső látványa, minősége jóval jobb az elődnél, mondjuk a divatból kifele menő fekete zongora lakkot még mindig nem tudták elengedni a tervezők.

Amiből a központi kijelző és a ”váltókar” körül is használtak. A károgás azért van ellene, mert a gyári fotókon jól mutat, a valóságban viszont gyorsan meglátszódnak rajta az ujjlenyomatok és a por.

A tér nagy, jól el lehet férni elől és hátul is, a villanytechnika hátránya, hogy a PHEV modell csak két sor üléssel készül. Nem lehet hétüléses kivitelben megvásárolni. Így sem rossz a használhatóság, mert a tölthető hibrid 453 literes rakteret biztosít, a hátsó ülések előre döntésével ez a tér 731 literre növekszik. Így utazásra jól használható az autó, és költözködéskor vagy pakoláskor is nagy segítséget nyújthat.

Nem változott a központi kijelzőnek a nyelv választéka, amibe nem került be a magyar. A Mitsubishi továbbfejlesztette a kütyü rajongó villanyautósokat igen csak felvillanyozó rendszert, amiben lehet tárolni és visszanézni a töltéseket. Lehet még a költségeket vezetni és az elektromos fogyasztást is nézni. Az autóhoz kapcsolható mobiltelefonos applikáció, így a töltést alakulását is lehet figyelni, a távolból.

Az elektromos technikával rendkívül sokat lehet kísérletezni, mert a visszatöltés mértéke több fokozatban állítható (B állás). Ezért hegyvidéken vagy dimbes-dombos területen haladva, egész jól lehet vele áramot termelni. A rendszerrel lehet ”játszani” és úgy beállítani, hogy a fékpedál minimális érintésével lehessen közlekedni városban.

Az autó ”kisugárzása” egyébként teljesen más, mint a vele egy méretben lévő szabadidő-autóké, a legnagyobb szám, mikor ”lopakodó” üzemmódban, azaz teljesen csendben haladunk vele: a gyalogosok meglepődve néznek és általában későn veszik észre a testes autót. Belül hozza elektromos módban a villanyautók teljes csendességét, ahol a fókusz azon volt, hogy a sárvédőkben felcsapódó kavicsok hangját és más zajokat minél jobban csillapítsák. Ami jól sikerült.

Benedek Attila

Fotó: szerző

Kapcsolódó cikkek

Hyundai Genesis

A Genesis luxus márka kezdeti lépése – Amikor a lányos apukát segíti a technika

Érdemes megnézni a Genesis reklámot, a luxus márka Európába tart

Jeep Wrangler Rubicon teszt

Jeep Wrangler Unlimited Rubicon (JK) – Emlékezés

A Jeep legkarakteresebb és legjobb terepjáró modelljét próbáltuk ki

Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Turbo

Porsche Cayenne – Megérkezett az új generáció

Minden, ami fontos az új Porsche Cayenne-ről