Mitsubishi Outlander PHEV teszt – A tölthető hibrid előélete

A Mitsubishi tölthető hibridje megjelenése óta vezeti a kategória eladásait. A legfrissebb változatot tettük próbára, amely minden téren jól teljesít.
Mitsubishi Outlander PHEV teszt

A japánok alaposan belecsaptak a lecsóba, mert 2013-ban olyan autót dobtak a piacra, amely a megjelenése óta vezeti a tölthető hibrid eladásokat. Ez annyit jelent, hogy az Outlander PHEV félszáz kilométert tesz meg nulla kibocsájtással. Viszonyításképpen: az idén lép a tölthető hibridek piacára a Citroënt, a Peugeot-t, Opelt és a DS-t tömörítő PSA csoport és a Jeep is. Ez hat év késés.

Itthon érdekes helyzetbe került a típus, mert nagy késéssel és furán vált sláger autóvá, ami több tényezőre vezethető vissza. Az egyik, hogy nálunk 1-2 éve indult be igazán a zöld hullám, előtte igen nagy környezettudatosság kellett a tölthető hibrid vagy a villanyautó megvásárlásához. A másik, hogy 3-4 éve is 11-12 millió forintba került az Outlander PHEV, ami anno is szép összeg volt. Ezért a pénzért pedig sok más, izgalmasabb, kevésbé zöld autót lehetett vásárolni. A fejlett nyugaton ezek a tényezők nem igazán játszottak szerepet, mert külhonban évek óta az autók biztosítása attól is függ, hogy mekkora a jármű CO2 kibocsátása. A lényeg, hogy az Outlander PHEV számai a következőképpen néznek ki: a tölthető hibrid 2018 márciusáig az EU-ban 105 813 db, világszerte pedig 153629 darabos eladást produkált.

Az Egyesült Királyságban piac vezető, de a hollandoknál is nagy a kedveltsége. A holland szál megemlítése nem véletlen, ugyanis onnan kerül hazánkba a hibrid modellek nagy többsége. Ezért láthat itthon annyi két literes motorú, zöld rendszámos Outlandert. A nagyságrendről sokat elmond, hogy a tulajdonosokat összefogó közösségi médiás csoport több ezer fős...

A ráncfelvarrás előtti modellt is tesztelte a szerző, ami megmaradt belőle, hogy az autó nem volt szélvész gyors, terepen elég jó lehetett használni, még utcai abroncsokkal is. 4WD lock állásban, meredek, saras gátoldalra könnyedén ment fel és leküzdötte a vizes fűvel borított domboldalt is. Itt fontos megjegyezni, hogy nem veszett el a Mitsubishi dakaros múltja: Thaiföldön kétezer kilométeres terepralin vették részt a széria Outlanderrel.

Annyit módosítottak csak az autón, hogy emeltek a szabad-magasságán, terepgumikat kapott és bukóketrecet, így nyerték vele a kategóriát. A hátránya a régi változatnak, hogy a központi kijelző menürendszere magyarul nem tudott és a beltérben a fekete zongora lakkot már akkor is előszeretettel használták. A zöld szabadidő-autó másik negatívuma, hogy teljesen átlagos, nulla egyéniséget sugároz az orra és a külseje.

Amit ígért azt viszont tudta: ötven kilométert el lehetett vele menni elektromos üzemben és a kocsi hibrid rendszere, már akkor is nagyon kifinomult volt.

Benedek Attila

Fotó: szerző

Kapcsolódó cikkek

UTV, Polaris, Can-Am

A műfaj királyai – A két leggyorsabb és legdrágább UTV összevetése

Ha komoly "autós" élményekre vágyik, akkor ezek közül kell választania

RJ Anderson, utv

Kész életveszély! - Mit lehet kihozni egy verseny Polaris-ból?

Ha esetleg extrém sportolna, itt az új lehetőség