Mitsubishi Outlander PHEV teszt – Változások az utastérben

Az Outlander itthon sokat látott verziójának az átlagos külső mellett, az átlagos utastéri anyagok és az átlagos kidolgozás volt még a hibája. Szerencsére változtattak ezen és nem csak hajtásrendszert tették kifinomultabbá. Lényeges pont az ülések és a burkolatok anyagai, ahol komoly javulás tapasztalható.

A tesztautónkban jobb minőségű bőr került az ülésekre és a burkolatoknak is jobb a tapintása. A belső látványa, minősége jóval jobb az elődnél, mondjuk a divatból kifele menő fekete zongora lakkot még mindig nem tudták elengedni a tervezők.

Amiből a központi kijelző és a ”váltókar” körül is használtak. A károgás azért van ellene, mert a gyári fotókon jól mutat, a valóságban viszont gyorsan meglátszódnak rajta az ujjlenyomatok és a por.

A tér nagy, jól el lehet férni elől és hátul is, a villanytechnika hátránya, hogy a PHEV modell csak két sor üléssel készül. Nem lehet hétüléses kivitelben megvásárolni. Így sem rossz a használhatóság, mert a tölthető hibrid 453 literes rakteret biztosít, a hátsó ülések előre döntésével ez a tér 731 literre növekszik. Így utazásra jól használható az autó, és költözködéskor vagy pakoláskor is nagy segítséget nyújthat.

 

Nem változott a központi kijelzőnek a nyelv választéka, amibe nem került be a magyar. A Mitsubishi továbbfejlesztette a kütyü rajongó villanyautósokat igen csak felvillanyozó rendszert, amiben lehet tárolni és visszanézni a töltéseket. Lehet még a költségeket vezetni és az elektromos fogyasztást is nézni. Az autóhoz kapcsolható mobiltelefonos applikáció, így a töltést alakulását is lehet figyelni, a távolból.

Az elektromos technikával rendkívül sokat lehet kísérletezni, mert a visszatöltés mértéke több fokozatban állítható (B állás). Ezért hegyvidéken vagy dimbes-dombos területen haladva, egész jól lehet vele áramot termelni. A rendszerrel lehet ”játszani” és úgy beállítani, hogy a fékpedál minimális érintésével lehessen közlekedni városban.

Az autó ”kisugárzása” egyébként teljesen más, mint a vele egy méretben lévő szabadidő-autóké, a legnagyobb szám, mikor ”lopakodó” üzemmódban, azaz teljesen csendben haladunk vele: a gyalogosok meglepődve néznek és általában későn veszik észre a testes autót. Belül hozza elektromos módban a villanyautók teljes csendességét, ahol a fókusz azon volt, hogy a sárvédőkben felcsapódó kavicsok hangját és más zajokat minél jobban csillapítsák. Ami jól sikerült.

Benedek Attila

Fotó: szerző