Vezetéstechnikai képzés – Amikor a Ford végzi el a munkát az állam helyett...

A kék ovál szeptemberben tartja a fiataloknak szóló vezetéstechnikai képzését. Természetesen ingyen.
ingyenes vezetéstechnikai képzés

Az amerikai Ford Alapítványnak Magyarországra is elér a ”keze”, mert harmadjára rendezik meg Budapesten a Driving Skill for Life képzést, magyarul a DSFL-t. A szeptember 21-22-én megtartandó rendezvény helyszíne a Pólus Center mögötti parkoló.

A részvételi feltételek egyszerűek: a jelentkezőnek 18 és 26 év közöttinek kell lennie és legyen jogosítványa. A két nap alatt, négy félnapos képzést bonyolít le az Európát kamionnal járó angol csapat. De mielőtt a hivatalos program elkezdődne, a hazai Ford képviselet, a saját fiatal alkalmazottait viszi végig rajta…

A félnapos tréningen a vészfékezések, megcsúszások kivédése mellett a menet közbeni mobilozás, az autósok és a kerékpárosok kapcsolata kerül a fókuszba. A tréning a jól bevált módon történik: a résztvevőket csapatokra bontják, akik állomásról-állomásra vándorolnak. Az állomásokon szakképzett oktatóktól kapnak elméleti képzést, majd begyakoroltatják a helyes megoldásokat. A legjobb a tréningben, hogy új Fordokkal zajlik a vezetés és a bemutató is. Lesz Mustang is, amit sajnos nem lehet vezetni, mert a műszaki felvilágosításban használják.

Nem mindegyik állomáson kell vezetni és csúszkálni, több helyen a hatásos szemléltetésre és a kipróbálásra helyezik a hangsúlyt. Ilyen, amikor a Ford és a kutató intézetek által kifejlesztett segédeszközökkel lehet megtapasztalni, hogy mennyit romlik az érzékelés és a mozgáskoordináció másnaposan, ittasan vagy kábítószer hatása alatt. Vagy megnézni a virtuális világban, hogy kerékpárosként milyen közlekedni városban, majd ugyan ez az autós szemszögéből.

A 2018-ban 21,17 milliárd forint bevételt hozott a gyorshajtásokat és egyéb szabálytalanságokat figyelő rendszer, miközben a halálos balesetek száma sajnos emelkedett. A probléma megoldását a rendőrség továbbra is a még több trafizásban látja. Ha valóban csökkenteni akarnák a baleseteket, akkor talán másként kellene csinálni a dolgokat: például képezni az autó vezetőket, mert a még több trafizás az csak az állam bevételeit növeli és a rendőrség rossz hírét kelti.

A legmellbevágóbb adat következik, amely mutatja a Ford motivációját és sajnos fricska az államnak: a fenti korosztályban Európában és Magyarországon is a vezető halál ok a közlekedési baleset.

A kék ovál nem véletlenül vette bele a hazai társadalmi felelősségvállalási programjába a 2003-ban indult Driving Skill for Life (DSFL) programot. A fiatalok a közutakon a legveszélyezettebb korosztály.

Az ingyenes képzés adatai még egyszer: szeptember 21-22, helyszín Budapest, Pólus Center parkoló. Ezen a címen tud jelentkezni. Ha esetleg a vissza igazolásban azt kapta, hogy beteltek a helyek, ne csüggedjen: augusztusban végig hívnak mindenkit, és valószínűleg lesz olyan jelentkező, akinek nem jó az őszi időpont.

Benedek Attila

Fotó: Benedek Attila, Ford

Kapcsolódó cikkek

Rendszámtáblák Belgiumban

Rambo, smile, Allah

A belga rendszámokra szinte minden rá kerülhet, és rá is kerül.

Range Rover Velar teszt

Range Rover Velar – Az angol esztétika

A luxus suv, ami pazar kívül és belül is

Vignale története

Vignale – A varázsszó

A Ford új vevő kényeztetési módszere a Vignale széria