Év autója díj: a szavazás menete

Megvannak a jövő évi Év autója szavazás döntősei, a hét jelölt esélyeit már korábban elemeztük, most jöjjenek a szavazás kulissza titkai. Milyen rendszerben zajlik a voksolás? Mikor hirdetnek győztest?
Az év autója, COTY

A zsűri kb. hatvan autós újságíróból áll, akik a később ismertetett folyamat szerint megszavazzák az év legjobbját. A bekerüléshez néhány feltételnek kell csak megfelelnie a modellnek, az egyik, hogy öt európai országban el kell kezdeni a forgalmazását az adott évben és minimum ötezer példányban kell gyártani a jelöltet.
A szavazáskor nézik a jármű ár/érték arányát, fontos szempont még, hogy mennyi benne az innováció, magyarul az újítás, technológiai újdonság. Fontos szempont még a biztonság, a használhatóság és a komfort is.

Az Év autója díjat sokan kritizálják, köztük vannak természetesen azok a cikkírók, akik nem jutottak el a pályájukon ilyen magasságokig. A sokféle kritika között a két legjogosabb: miként lehet összevetni a 20-30 milliós luxus limuzint, a 4-5 milliós kiskocsival és az eltérő kategórájú autókat. Ezért szerencsésebbek a korábban említett Motor Trend és más díjak, ahol a különféle kategóriákban mérkőznek meg az autók, így mindenki az azonos súlycsoportjában lévővel kerül a ringbe.

A szavazási procedúra első lépése, hogy az ősz folyamán összegyűjtik, hogy mely modellek kerülhetnek be a szavazásba, ez kb. harminc autót felvonultató lista. Itt már komolyabb szervezést igénylő, közös autó próbákra kerül sor, a magyar tagok a dániai Tannis városkába utaznak, ahol néhány nap alatt, alaposabban próbára tehetik a járműveket. A végeredménye a novemberi tesztnek, hogy leszűkül a lista a hét döntősre.

A legutolsó megmérettetésre Párizsba utaznak a résztvevők, a francia főváros északi részén helyezkedik el a CERAM próbapálya, ahol sor kerül a végső összevetésre. Az autóipari beszállítók tulajdonában lévő zárt tesztpályán és Motrefontaine település környékén tesztelik a döntőbe jutott típusokat, ez február közepe körül történik.

Az értékelés úgy zajlik, hogy minden zsűritag 25 pontot adhat, de maximálisan csak tízet kaphat egy autó és az összes pontot el kell osztani. Az eredmény hirdetés február végén, március elején, a Genfi Autószalon sajtónapját megelőző délután történik. Előtte más volt a menetrend, a címet már november végén kihirdették, jóval kevesebb körítést tettek mellé. Ez a szokásos díj átadási időszak lett megváltoztatva.

Benedek Attila

Fotó: Benedek Attila, COTY, gyárak

Kapcsolódó cikkek

Jeep Compass teszt

Jeep Compass - A Grand Cherokee nyomában

Jeep a mindennapokra és minden terepre

ingyenes vezetéstechnikai képzés

Vezetéstechnikai képzés – Amikor a Ford végzi el a munkát az állam helyett...

A Ford ingyenes képzéssel segíti a fiatalokat, hogy jobban vezessenek

Renault Koleos teszt

Új Renault Koleos – Kényelem, francia módra

Ha kényeztetni szeretné önmagát és az utasait...